Art Root Intensive is een intensieve zomerweek waarin AZC bewoners en Nederlandse musici samen worden ondergedompeld in een creatief muzikaal groepsproces. We gaan als groep en individu door een intensief proces.
Ons collectief is een plek waar jonge muzikanten, nieuwkomers en jongeren die in NL zijn geboren, samenkomen om hun creativiteit te ontdekken, hun vaardigheden te ontwikkelen en betekenisvolle verbindingen te maken via de gedeelde passie voor muziek.
Onze projecten zijn een broedplaats voor originele en rake creaties, persoonlijke en artistieke ontwikkeling gebaseerd op wederzijds respect, begrip, vriendschap en steun. We bieden een verscheidenheid aan muzikale programma's, waaronder een zomerkamp, workshops, een training, jamsessies, intensieve projecten en stages.
Art Root Collective werkt vanuit de verbindende kracht van muziek en faciliteert veilige ontmoet- en ontwikkelplekken waar nieuwkomers en mensen die in Nederland geboren zijn samen muziek kunnen ervaren, spelen en creëren. We zijn ons bewust dat alles met elkaar verbonden is, of zoals in ons eerste project door deelnemers beschreven: “Between us the roots are different, but all rooted in the same earth.” Onze manier van werken speelt daarop in: we werken niet statisch maar in dialoog met de deelnemers en betrekken ‘de buitenwereld’ bij ‘de binnenwereld’ van Art Root projecten.
Door in gesprek te gaan en door het vieren van verschil en verbindingen tijdens onze projecten creëren we een plek waar mensen labels en bijbehorende laagjes los kunnen laten, zichzelf kunnen zijn en elkaar en hun omgeving met een open blik kunnen ontmoeten
Het was de zomer van 2017 toen een groep van 20 jongeren, allen met een verschillende achtergrond, taal en verhaal samenkwamen in Akoesticum vanuit die ene passie, muziek!
Het was de zomer van 2017 toen een groep van 20 jongeren, allen met een verschillende achtergrond, taal en verhaal samenkwamen in Akoesticum vanuit die ene passie, muziek!De groep bestond uit een mix van nieuwkomers en jongeren die in NL geboren zijn. Na een aantal uren ontstond een familiaire sfeer waarin iedereen het gevoel had elkaar al jaren te kennen. Tijdens het intensieve maakproces ontstonden de meest verrassende, rake en poëtische composities. Nog geen 5 dagen later presenteerden we onze nieuwe muziek in een knallend eindconcert op het Grachtenfestival!
Een transformatief groepsproces waarin alle sprankelende eigenheid van de groepsleden samen de unieke klank creëerde van… Tja.. Hoe heten we eigenlijk?
De naam Art Root Collective komt uit een gedicht dat geschreven werd tijdens deze allereerste Intensive.
In each heart there is light and darkness
Let the darkness disappear like a melody,
flying like a peace bird
That is why we are here,
playing melodies and harmonies
Dance for freedom
Between us the roots are different,
but all rooted in the same earth
Turning and turning on its rhythm
Deze eerste Intensive week was een pilot en een samenwerking tussen De Nederlandse Fluit Academie, stichting de Vrolijkheid en workshopleiders Geerte de Koe, Maaike van der Linde en Kay Ramati. Het was op artistiek en sociaal niveau zo’n succes, dat het voor ons en de deelnemers ondenkbaar was om het hierbij te laten: Art Root Collective was geboren!
Marte is zangeres, performance-artiest en student Musician 3.0 aan de HKU. Na haar eigen deelname aan de Intensive in 2023 werkt ze nu mee als workshopleider aan het Art Root Women project tijdens haar afstuderen. Het mooiste binnen dit collectief vindt ze de rijke wijsheid van de mensen die zij ontmoet en de diepe connecties die daaruit ontstaan. Voor Marte is muziek een bron van onvoorwaardelijke liefde. Bij Art Root Collective helpt deze liefde werelden te creëren vol inspiratie en hoop – iets waar zij met trots deel van uitmaakt.
Na mijn eigen deelnamen aan Art Root Intensive en Art Root Circle merkte ik dat ik gepassioneerd raakte om meer vrouwen te inspireren om deel te nemen aan zo’n creatieve reis waarin ze zichzelf kunnen uiten. Als onderdeel van Art Root Next ben ik zelf een vrouwenproject gestart op mijn eigen azc in Apeldoorn en werk ik nu als producent en workshopleider in het project Art Root Women in Amsterdam.
Farzad is zanger en muziekpedagoog. Tijdens het leiden van koren en cirkel zang combineert hij improvisatie en diverse muzikale invloeden, waaronder zijn Iraanse roots. Na zijn eigen deelname aan de Art Root Intensive en Art Root Circle is hij nu zelf als workshopleider actief binnen het Art Root Collective team, waar hij anderen wil inspireren om verbinding, vreugde en zelfexpressie te vinden door middel van gezamenlijke muzikale ervaringen.
Mascha is zakelijk leider van Art Root Collective, een Stichting die haar op vele manieren aanspreekt. Haar kernwaarden zijn het samen bereiken van doelen en het geloven in de kracht van muziek, die geen taalbarrières kent. Art Root Collective richt zich speciaal op de bijzondere doelgroep van jonge nieuwkomers en mensen die in Nederland zijn geboren, en maakt verbindingen die soms verder gaan dan wat woorden kunnen uitdrukken. Als zakelijk leider geniet Mascha ervan om haar kennis van financiën in te zetten om Art Root Collective te ondersteunen, zodat dit prachtige initiatief kan blijven bestaan en groeien.
Kay Ramati studeerde jazz basgitaar aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn interesse voor mens en cultuur uit zich in zijn muzikale activiteiten. Kay heeft op verschillende asielzoekerscentra kunstprojecten opgezet en muzieklessen en workshops gegeven. Improvisatie is altijd een belangrijk aspect geweest in Kay’s spel. Kay is bij Art Root betrokken als sessieleider in de Intensive en Art Root Open. Het mooiste in deze sessies vindt hij de verwondering van de spelers die voor het eerst ontdekken wat er kan ontstaan als je een collectieve inspanning maakt om ter plekke nieuwe muziek te creëren.
Geerte is violist en één van de grondleggers van Art Root Collective. Samen met Maaike van der Linde heeft ze de Artistieke Leiding. Met het team en het collectief geeft ze vorm aan de Art Root projecten en de langere lijnen binnen de organisatie, zowel aan de tekentafel als op de vloer, als workshopleider van Intensive, Circle en coach.
Maaike is fluitist, heeft samen met Geerte de artistieke leiding bij Art Root Collective en is workshopleider van Intensive en Circle. Het mooiste aan Art Root Collective vindt ze al die verschillende mensen die ze ontmoet, iedereen met een eigen verhaal en muzikale stem. Ze geniet van de exotische mix van muzikale stijlen die bij elkaar komen en de nieuwe muziek die samen wordt gecreëerd.
Caco studeerde ooit klassiek gitaar aan het conservatorium van Maastricht, maar verruilde de gitaar een paar jaar geleden voor de contrabas. Met de 15-koppige salsaband Catambú treedt ze een aantal keren per jaar op. Haar rol bij Art Root Collective, productieleider, is haar op het lijf geschreven. Ze is een geboren organisator en verbinder, heeft jarenlange ervaring in de NGO wereld in vergelijkbare functies, en de laatste jaren doet ze ook de productie bij een aantal theatergezelschappen en een orkest. Caco werkt dolgraag in een setting met een regenboog aan mensen, en combineert het liefst de kunsten met een maatschappelijk doel.